Φταρνίζεστε, έχετε μπούκωμα στη μύτη, υγρά μάτια, βαρύ κεφάλι, κόπωση; Τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά ενός τυπικού κρυολογήματος, αν όμως διαρκούν πολλές εβδομάδες και συνοδεύονται από φαγούρα στο λαιμό, μάλλον πρόκειται για τον λεγόμενο πυρετό εκ χόρτου.
Ο πυρετός εκ χόρτου δεν οφείλεται στα χόρτα και δεν συνοδεύεται από πυρετό. Όμως τα συμπτώματά του, στις αλλαγές των εποχών, ταλαιπωρούν έναν στους πέντε ανθρώπους που πάσχουν από αλλεργίες.
Επισήμως γνωστός ως αλλεργική ρινίτιδα, ο πυρετός εκ χόρτου οφείλεται στην αλλεργική αντίδραση στη γύρη που προέρχεται από τα δένδρα που ανθίζουν την άνοιξη, το χορτάρι το καλοκαίρι και την αμβροσία αρτεμισίφυλλο το φθινόπωρο, όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματός μας αντιδρά υπερβολικά στα μικροσπόρια, τους γυρεόκοκκους που φτάνουν σε εμάς από τα φυτά μέσω του αέρα.
Η γύρη μοιάζει αόρατη, ωστόσο τα αλλεργικά συμπτώματα μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από ενοχλητικά ή εκνευριστικά, Η αλλεργική ρινίτιδα προκαλεί συμφόρηση, επηρεάζει την αναπνοή, ενώ οι σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε εξανθήματα, λοιμώξεις του ιγμόρειου και άσθμα. Οι αλλεργίες δυσκολεύουν τις καθημερινές δραστηριότητες και τον ύπνο μας, με αποτέλεσμα χαμένες ώρες από τη δουλειά ή το σχολείο, χαμηλή παραγωγικότητα και κακή ποιότητα ζωής.
Οι αλλεργίες είναι κληρονομική υπόθεση;
Τα εποχικά αλλεργικά προβλήματα ξεκινούν συνήθως στην ηλικία των 4 ή 5 ετών ή και ακόμη νωρίτερα. Ορισμένοι άνθρωποι αναπτύσσουν αλλεργία στη σκόνη, στη μούχλα, στα χημικά προϊόντα, τα ζώα, τα τσιμπήματα κουνουπιών και σε κάποιες τροφές που προκαλούν αντιδράσεις. Η αλλεργία δεν κληρονομείται. Οι γονείς μπορούν να μεταδώσουν στα παιδιά τους τη δυνατότητα εκδήλωσης της αλλεργίας, όχι όμως και μια συγκεκριμένη αλλεργία. Η πιθανότητα για ένα παιδί να αναπτύξει αλλεργία αν ένας από τους δύο γονείς του είναι αλλεργικός ανέρχεται σε 25%.
Θεραπευτικές αγωγές
Μην κάνετε αυτο-διάγνωση. Ζητήστε καλύτερα τη συμβουλή ειδικού, ώστε να πραγματοποιήσετε μια σειρά από δερματικές δοκιμές για να εντοπίσετε το υπεύθυνο αλλεργιογόνο και να καθορίσετε την κατάλληλη αγωγή. Τα φαρμακευτικά προϊόντα που διατίθενται χωρίς συνταγή – αντιισταμινικά, ρινικά σπρέι, αποσυμφορητικά – ανακουφίζουν από τα συμπτώματα. Για την απευαισθητοποίηση του συστήματος μπορεί να απαιτούνται συνταγογραφούμενα φάρμακα ή ανοσοθεραπεία (με ενέσεις ή από το στόμα). Τα προληπτικά μέτρα βοηθούν, ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης.
Πολύ συχνά στην ιατρική, η θεραπεία είναι συμπτωματική. Οι αλλεργιολόγοι/ανοσολόγοι προσφέρουν μια διαφορετική προσέγγιση. Προσπαθούν να εντοπίσουν την αιτία του προβλήματος και να αναπτύξουν μια αγωγή που αποσκοπεί στη θεραπεία του ασθενούς.
Κάποιοι εύκολοι τρόποι για να περιορίσουμε την παρουσία της γύρης στο σπίτι είναι να κλείνουμε τις πόρτες και τα παράθυρα κατά την περίοδο όπου εκδηλώνονται αλλεργίες, να περιορίζουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις πολύ πρωινές δραστηριότητες όταν τα επίπεδα της γύρης είναι πολύ υψηλά και να κάνουμε ντους πριν πέσουμε για ύπνο.
Και μην ξεχνάτε μια διαχρονική αλήθεια – η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από τη θεραπεία.