Διαταραχές λιπιδίων

Η διαταραχή του μεταβολισμού των λιπιδίων οδηγεί σε μεταβολές τόσο της λειτουργίας όσο και των επιπέδων των λιποπρωτεϊνών στο αίμα και έχουν σαν αποτέλεσμα την δημιουργία αθηροσκλήρωσης. Στα λιπίδια του αίματος περιλαμβάνονται η χοληστερίνη, τα τριγλυκερίδια, τα φωσφολιπίδια τα οποία συνδέονται με πρωτεϊνες και ονομάζονται λιποπρωτεϊνες.

Το χαρακτηριστικό γνώρισμα της αθηροσκλήρωσης, είναι η συσσώρευση χοληστερίνης στο αρτηριακό τοίχωμα. Η διαδικασία αρχίζει όταν τραυματίζεται το ενδοθήλιο της αρτηρίας. Ακολουθεί μια φλεγμονώδης διεργασία και τελικά δημιουργείται αθηροσκληρωτική πλάκα, η οποία μπορεί να παρακωλύει την ροή του αίματος ή και να σχηματίσει θρόμβο.

Οι αυξημένες τιμές των τργλυκεριδίων, LDL χοληστερίνης και τα μειωμένα επίπεδα HDLχοληστερίνης, αποτελούν σήμερα την λιπιδική αθηρογόνο τριάδα.

Οι θεραπευτικοί στόχοι είναι η μείωση της LDL χοληστερίνης και της μη HDL χοληστερίνης, η αύξηση της HDL χοληστερίνης, και η μείωση των τριγλυκεριδίων. Η χρήση των φαρμάκων (στατίνες, φιμπράτες κ.τ.λ.), η καθημερινή άσκηση και η σωστή διατροφή, έχουν σκοπό να επαναφέρουν τις τιμές των λιπιδίων στα φυσιολογικά επίπεδα. Ο τελικός στόχος είναι να μειωθεί η θνησιμότητα και η νοσηρότητα από καρδιαγγειακή νόσο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.