Υπερτασική Κρίση

Όταν η αρτηριακή πίεση αυξηθεί απότομα (πάνω από 180 mmHg η συστολική ή πάνω από 110 mmHg η διαστολική) τότε η κατάσταση ονομάζεται Υπερτασική κρίση.

Ποια είναι τα συμπτώματα της υπερτασικής κρίσης;

Η αύξηση της πίεσης ακόμη και σε υψηλά επίπεδα μπορεί να μην συνοδεύεται από συμπτώματα. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορούν να εμφανιστούν ήπιες εκδηλώσεις όπως:

– Πονοκέφαλος
– Αιμοραγία από τη μύτη
– Νευρικότητα

Σε μια τέτοια κατάσταση αρκεί συνήθως η λήψη πρόσθετης δόσης φαρμάκου για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα, πάντοντε όμως σε συνεννόηση με τον γιατρό σου. Δεν είναι απαραίτητη η ταχεία ελάττωση της πίεσης και δεν συστήνεται η λήψη χαπιών υπογλωσσίως.

Σπανίως, την αύξηση της πίεσης μπορούν να συνοδεύουν συμπτώματα όπως:

– Πόνος στο θώρακα ή την πλάτη
– Δύσπνοια
– Διαταραχές όρασης
– Νευρολογικές διαταραχές

Σε μια τέτοια κατάσταση η άμεση ιατρική εκτίμηση είναι απαραίτητη, καθώς υπάρχει αυξημένη υπόνοια βλάβης σε κάποιο όργανο του σώματος, εξ αιτίας της αυξημένης πίεσης.

Τι πρέπει να αποφεύγω στις Υπερτασικές κρίσεις;

Τον πανικό: Στις περιπτώσεις αυξημένων πιέσεων ο πανικός μπορεί να τις επιβαρύνει ακόμη περισότερο. Στην συντριπτική πλειονότητά τους τα επεισόδια αυξημένης πίεσης δε συνοδεύονται από επιπλοκές και δεν απαιτούν επιθετική αντιμετώπιση.

Το φόβο «εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου»: Πρόκειται για ένα στερεότυπο που συχνά συνοδεύει μια μέτρηση αυξημένων τιμών αρτηριακής πίεσης κι επιτείνει την ανησυχία του ασθενούς, ωστόσο δεν ευσταθεί. Οι επιπλοκές της Αρτηριακής Υπέρτασης είναι μακροχρόνιες και εξαιρετικά σπάνια άμεσες.

Την υπογλώσσια λήψη χαπιών: Η απότομη πτώση της πίεσης στα αγγεία μπορεί να προκαλέσει τελικά πολύ μεγαλύτερες ζημιές από όσες η αυξημένη πίεση.

Την ανεξέλεγκτη λήψη χαπιών: Η υπερβολική κατανάλωση χαπιών για την πτώση της πίεσης μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή υπόταση.

Σε όλες τις περιπτώσεις πολύ αυξημένων πιέσεων πρέπει να αποφεύγεται ο αυτοσχεδιασμός. Για την υπεύθυνη κι ασφαλή αντιμετώπιση της κατάστασης, η ιατρική συμβουλή οφείλει να είναι η πρώτη σου επιλογή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.